Image

Έγραψε ιστορία η 44η Σκακιστική Ολυμπιάδα open της FIDE, που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί στο Chennai της Ινδίας.


Ουζμπεκιστάν στην 1η θέση


Το Ουζμπεκιστάν, μια από τις νεότερες ομάδες  της αρχικής κατάταξης, νίκησε την Ολλανδία, εξασφαλίζοντας το χρυσό μετάλλιο.

Αήττητη στους έντεκα γύρους, η ομάδα με προπονητή τον GM Ivan Sokolov ξεπέρασε την Αρμενία και έγινε αυτόματα εθνικοί ήρωες.


Nodirbek AbdusattorovΤης νεαρής ομάδας του Ουζμπεκιστάν ηγήθηκε ο 17χρονος Nodirbek Abdusattorov, ο οποίος τα περασμένα Χριστούγεννα εκθρόνισε τον Magnus Carlsen από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή στο Rapid Chess. Θαύμα του σκακιού, ο Nodirbek ήταν ένας από τους νεότερους παίκτες που πέτυχαν ποτέ τον τίτλο Grandmaster, σε ηλικία 13 ετών, 1 μήνα και 11 ημερών. Ο νεαρός Ουζμπέκος σταρ είχε εξαιρετική εμφάνιση στο Chennai, σημειώνοντας 7 νίκες (πέντε από αυτές συνεχόμενες), 3 ισοπαλίες και μόνο μία ήττα.


Ο 20χρονος Nodirbek Yakubboev, ο 16χρονος Javokhir Sindarov και ο 20χρονος Shamsiddin Vokhidov είναι οι άλλοι τρεις juniors στην ομάδα, που παρουσίασε μόνο έναν παίκτη στα 20 του: τον «βετεράνο» της ομάδας , Jahongir Vakhidov, στα 27 του.

Αυτό το τεράστιο επίτευγμα των νεαρών θαυμάτων του Ουζμπεκιστάν έρχεται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, καθώς η Τασκένδη επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες ημέρες ως ο χώρος διεξαγωγής της Σκακιστικής Ολυμπιάδας του 2026.


Αρμενία στη 2η θέση


Για άλλη μια φορά, η Αρμενία ξεπέρασε τις προσδοκίες της βαθμολογίας και, παρόλο που ήταν η 12η, έφυγε με το ασημένιο μετάλλιο. Αυτό είναι ένα καθησυχαστικό αποτέλεσμα για μια ομάδα που πέρυσι έχασε τον προνομιούχο παίκτη της, τον Levon Aronian, ο οποίος άλλαξε ομοσπονδίες στις ΗΠΑ.

Όπως το έθεσε ο πρώην διεκδικητής του παγκόσμιου πρωταθλήματος Nigel Short, «ο μόνος αμετάβλητος κανόνας των Ολυμπιάδων είναι ότι η ομάδα από την Αρμενία είναι πάντα μεγαλύτερη από το άθροισμα των μερών της».

Επικεφαλής της αρμενικής ομάδας ήταν ο Gabriel Sargisian στο πρώτο ταμπλό, ο οποίος, παρά το κακό ξεκίνημα με τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα, έγινε ο καλύτερος σκόρερ της ομάδας στο δεύτερο μισό του αγώνα: 4 νίκες και 1 ισοπαλία κατά τη διάρκεια των αγώνων ενάντια σε άμεσους αντιπάλους ήταν ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία των Αρμενίων. Η εξαιρετική απόδοση του Robert Hovhannisyan στην 4η σκακιέρα ήταν επίσης καθοριστική.


Ινδία Β στην 3η θέση


Το να έχουν περισσότερες από μία ομάδες είναι ένα προνόμιο που παραδοσιακά δίνεται στη διοργανώτρια χώρα, επομένως περισσότεροι από τους παίκτες τους μπορούν να αποκτήσουν εμπειρία στη διεθνή σκηνή.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που δύο ομάδες από την ίδια χώρα κατέληξαν στη διεκδίκηση των μεταλλίων και, στην πραγματικότητα, η Ινδία Β κατάφερε να ξεπεράσει τους ηλικιωμένους της κατά έναν βαθμό στη βαθμολογία και να αρπάξει το χάλκινο μετάλλιο, υποβιβάζοντας την κύρια Ινδική ομάδα στην τέταρτη θέση.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η απόδοση του 16χρονου Guskesh D, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο όταν πραγματοποίησε 8 διαδοχικές νίκες στους 8 πρώτους γύρους. Ωστόσο, μια τραγωδία σημειώθηκε στην καθοριστική σύγκρουση με τους Ουζμπέκους, στον 10ο γύρο: παρά το γεγονός ότι είχε ευνοϊκή θέση στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, προς το τέλος ο Guskesh έχασε τον έλεγχο και έκανε λάθος, χάνοντας επί τόπου. Αυτό το αποτέλεσμα έδωσε τη νίκη στους Ουζμπέκους και αυτό αποδείχθηκε καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα στην Ολυμπιάδα.


Το μεγάλο φαβορί, Η.Π.Α. στην 5η θέση


Πιθανώς η μεγαλύτερη απογοήτευση της Ολυμπιάδας ήταν η απόδοση της ομάδας των ΗΠΑ.

Ελλείψει Ρωσίας και Κίνας, οι Αμερικανοί έμοιαζαν το προφανές φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού. Όντας οι κορυφαίοι, η μέση βαθμολογία των παικτών τους ήταν ένα εκπληκτικό 2771, πολύ μπροστά από την Ινδία Α (2696), τη Νορβηγία (2692) και την Ισπανία (2687). Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους αριθμούς, το να μην πάρει κανένα μετάλλιο φαινόταν απλώς αδιανόητο.

Ωστόσο, με τον Fabiano Caruana να έχει τρεις ήττες και τον Levon Aronian να σημειώνει μόνο μία νίκη, τα φαβορί του τουρνουά δυσκολεύτηκαν να συμβαδίσουν με τις άλλες κορυφαίες ομάδες.


Ολόκληρη η τελική βαθμολογία, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών και ατομικών επιδόσεων, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ολυμπιάδας:


Τελική βαθμολογία 44ης σκακιστικής Ολυμπιάδας


Ετικέτες: