Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε σχέση με το τι και πώς όσον αφορά την παράδοση μαθημάτων.
Εάν οι ερωτήσεις/απαντήσεις δεν σας καλύπτουν παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 • Τι περιλαμβάνει η εκμάθηση του σκακιού;

Τα μαθήματα, ανάλογα με το επίπεδο του μαθητή, προσαρμόζονται για να του προσφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορεί να κατανοήσει τους κανόνες αλλά και βασικά μοντέλα σε θεωρητικό αλλά και σε αγωνιστικό επίπεδο.

 

 • Που γίνονται τα μαθήματα;

Η παράδοση μαθημάτων μπορεί να γίνεται:

 1. κατ’ οίκον, μπορεί βεβαίως να περιλαμβάνει χώρο που μπορεί να γίνει η διδασκαλία π.χ ένα σκακιστικό σύλλογο, μία βιβλιοθήκη κλπ.

 2. μέσω Skype

 

 • Μπορεί να συμμετάσχουν και περισσότερα του ενός άτομα;

Φυσικά.

 

 •  Από τί ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν ιδιαίτερα μαθήματα;

Το σκάκι, σαν πνευματικό παιχνίδι, δίνει τη δυνατότητα ενασχόλησης σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Τα μαθήματα μπορούν να ξεκινήσουν από πολύ νεαρή ηλικία, κατά τη γνώμη μου ιδανική για το ξεκίνημα είναι η ηλικία των 8 ετών.

 

 • Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μάθει κάποιος σκάκι;

Η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα νούμερο χρόνου, ανάλογα με το επίπεδο που είναι ο διδασκόμενος σε σχέση με το επίπεδο που θέλει να φτάσει μπορεί να δοθεί μία, σχετική, απάντηση.

 

 • Τι χρειάζεται για να ξεκινήσω ιδιαίτερα μαθήματα;

Πρακτικά μία σωστή σκακιέρα και όρεξη για μελέτη!

 

 • Ποιες περιοχές μπορείτε να εξυπηρετήσετε;

Πρακτικά όλη την Αθήνα. Στην περίπτωση όπου η απόσταση μετακίνησης μου είναι σημαντική υπάρχει ενδεχόμενο μικρής επιπλέον χρηματικής επιβάρυνσης.

 

 • Δεν μένω στην Αθήνα, υπάρχει δυνατότητα μαθημάτων παρόλα αυτά;

Μπορεί η διδασκαλία να πραγματοποιείτε μέσω διαδικτύου, συγκεκριμένα μέσω Skype.

 

 • Ο χρόνος μου είναι περιορισμένος…

Τα μαθήματα μπορούν να προσαρμοστούν στο ωράριο σας. Καλό και για τα δύο μέρη θα ήταν να γίνονται με ελάχιστο όριο ένα δίωρο την εβδομάδα. Τα μαθήματα επίσης μπορούν, κατόπιν συνεννοήσεως, να οργανωθούν χρονικά σε τρίμηνα, εξάμηνα ή μπορούν να αφορούν μία ολόκληρη σεζόν (Σεπτέμβριο - Ιούνιο).

 

 • Γνωρίζω μόνο τις κινήσεις…

Στην περίπτωση αρχαρίων, ατόμων δηλαδή που γνωρίζουν μόνο τα βασικά όπως για παράδειγμα τις κινήσεις, η διδασκαλία περιλαμβάνει μαθήματα από τη γνωστή σειρά ChessSteps.

 

 • Γνωρίζω τις κινήσεις και κυρίως παίζω με φίλους…

Στην περίπτωση αυτή το βασικό πλάνο των μαθημάτων εξαρτάται από την εξέταση του κατά πόσον υπάρχει πλήρης ή σχετική κατανόηση των βασικών αρχών του σκακιού. Κατόπιν αυτού μπορεί να γίνει ένα πρόγραμμα που να αφορά την συμπλήρωση τυχόν ελλείψεών σας και την διδασκαλία καινούργιου υλικού.

 

 • Γνωρίζω σκάκι, είμαι σε σκακιστικό σύλλογο και παίζω επίσημες παρτίδες…

Και στην περίπτωση αυτή ο διδασκόμενος θα εξεταστεί ώστε να καθοριστεί επαρκώς το επίπεδο του σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Το θεωρητικό θα περιλαμβάνει ερωτήσεις σε σχέση με βασικά θέματα -άνοιγμα, μέσον φινάλε- ενώ στο πρακτικό θα εξετασθεί δείγμα παρτίδων. Κατόπιν των παραπάνω θα σχεδιασθεί ένα πλάνο προπόνησης και μαθημάτων για την συμπλήρωση κενών και την περαιτέρω βελτίωση.

 

 • Γίνονται μαθήματα για ειδικά θέματα;

Φυσικά. Υπάρχει η δυνατότητα μαθημάτων για ένα ειδικό θέμα που σας απασχολεί π.χ χτίσιμο ρεπερτορίου ανοιγμάτων, θέματα μέσου, θέματα φινάλε κλπ.

 

Αυτό που βλέπεις αυτή την στιγμή είναι μία πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης σε ηλεκτρονική μορφή ενός μέρους των μαθημάτων σκακιού που παραδίδουμε ομαδικά ή ατομικά οι παρακάτω προπονητές:

Ανδρέας Κοφίδης (διεθνής μέτρ) - Υπεύθυνος ύλης

Γεώργιος Βαλέλλης (υποψήφιος μέτρ) - Υπεύθυνος ύλης, υπεύθυνος site

Το site που ακολουθεί περιέχει ουσιώδεις γνώσεις πάνω σε θέματα σκακιστικών κανόνων που βιώνει ο κάθε ενεργός σκακιστής όταν προσπαθεί να εμβαθύνει στην ουσία του παιχνιδιού και, ταυτόχρονα, να καταστεί ο ίδιος πιο αποτελεσματικός στις παρτίδες του σε σχέση με τους αντιπάλους του.

Είναι γεγονός, που το έχουμε συναντήσει όλοι σχεδόν που ασχολούμαστε με την προπονητική, ότι μέρος του ελληνικού, και όχι μόνο, σκακιστικού κόσμου, ιδιαιτέρως ατόμων νεαρής ηλικίας , «πάσχει» από έλλειψη γνώσης σημαντικών κανόνων που διέπουν την σκακιστική τέχνη.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι η έλλειψη ικανής ελληνικής βιβλιογραφίας στην οποία θα μπορούσε να καταφύγει ο ενδιαφερόμενος για να καλύψει τα κενά του....

Βλέποντας το συγκεκριμένo πρόβλημα αποφασίσαμε να οργανώσουμε το συγκεκριμένο site ελπίζοντας να καλύψουμε ένα μέρος αυτού του κενού.

Ελπίζουμε να τύχουμε της αποδοχής σας που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το έργο μας.

Οποιαδήποτε παρατήρηση, σχόλιο ή και υλικό είναι ευπρόσδεκτο για εμάς!

- See more at: http://www.mathimataskakiou.gr/genika_gia_emas.html#sthash.U1u2RkPB.dpuf

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.