The chess players thomas eakins

Το σκάκι έγινε πηγή έμπνευσης στις τέχνες και στη λογοτεχνία αμέσως μετά την εξάπλωση του παιχνιδιού για τον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα.
Τα πρώτα έργα τέχνης με επίκεντρο το παιχνίδι είναι οι μινιατούρες σε μεσαιωνικά χειρόγραφα, καθώς και ποιήματα, τα οποία συχνά δημιουργούνται με σκοπό την περιγραφή των κανόνων. Στον 15ο και 16ο αιώνα, λόγω της δημοτικότητας του, πολλά έργα τέχνης που σχετίζονται με το παιχνίδι δημιουργήθηκαν.
Ένα από τα πιο γνωστά, το Scacchia ludus του Marco Girolamo Vida, που γράφτηκε το 1527, έκανε μια τέτοια εντύπωση στους αναγνώστες που ενέπνευσε κι άλλους συγγραφείς να δημιουργήσουν ποιήματα για το σκάκι.

Στον 20ο αιώνα, οι καλλιτέχνες δημιούργησαν πολλά έργα που σχετίζονται με το παιχνίδι, μερικές φορές παίρνοντας έμπνευση από τη ζωή διάσημων παικτών ή γνωστά παιχνίδια. Μερικοί συγγραφείς εφεύρει νέες παραλλαγές σκακιού στα έργα τους, όπως το Stealth σκάκι στη σειρά Discworld του Terry Pratchett ή το Tρισδιάστατο σκάκι στη σειρά Star Trek.

Παρακάτω ακολουθεί μία ενδεικτική λίστα με πεζογραφήματα που μπορείτε να διαβάσετε και έχουν ως πρώτο θέμα το σκάκι. Οι εικόνες των βιβλίων είναι επιλεγμένες τυχαία.

 

The defence

 The Luzhin Defense

Το τρίτο μυθιστόρημα του Β. Ναμπόκοφ, είναι μια ανατριχιαστική ιστορία της εμμονής και της τρέλας.
Ως ένα νεαρό αγόρι, ο Luzhin ήταν απωθητικός, έξαλλος, αγέλαστος και αντικείμενο εμπαιγμού προς τους συμμαθητές του. Το σκάκι γίνεται ένα καταφύγιο από το άγχος της καθημερινής ζωής του. Το ταλέντο του είναι τεράστιο και ο ίδιος ανεβαίνει στο βαθμό του Grandmaster, αλλά με ένα κόστος: η εμμονή στο μυαλό του Luzhin, το παιχνίδι του σκακιού υποκαθιστά σταδιακά τον κόσμο της πραγματικότητας. Ο δικός του κόσμος καταρρέει κατά τη διάρκεια ενός κρίσιμου αγώνα πρωταθλήματος, όταν η περίπλοκη άμυνα που έχει επινοήσει δέχεται την ευρηματική επίθεση του αντιπάλου του.

Συγγραφέας: Vladimir Nabokov

 

Stefan Zweig Schachnovelle Royal

 The Royal Game

Ο Δρ Β φυλακισμένος στην απομόνωση από τους Εθνικοσοσιαλιστές βρίσκει σανίδα σωτηρίας σ' ένα βιβλίο σκακιού με παρτίδες παλαιών πρωταθλητών. Μελετά με την φαντασία του όλες τις παρτίδες και τελικά τις μαθαίνει όλες μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Η εμμονή του αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που "χωρίζει" τον εαυτό του σε δύο προσωπικότητες μία για τα λευκά και μία για τα μαύρα κομμάτια κατάσταση που τον οδηγεί σε σανατόριο.  

Συγγραφέας: Stefan Zweig

 

The_Queens_Gambit

 The Queen's Gambit

Η οκτάχρονη ορφανή Beth Harmon είναι ήσυχη, σκυθρωπή και από όλες τις εμφανίσεις μέτρια μέχρι που παίζει το πρώτο της παιχνίδι σκακιού. Οι αισθήσεις της μεγαλώνουν, γίνονται πιο έντονες, η σκέψη της σαφέστερη, και για πρώτη φορά στη ζωή της αισθάνεται τον εαυτό της σε πλήρη έλεγχο. Μέχρι την ηλικία των δεκαέξι, αυτή είναι που παλεύει για το US Open. Αλλά όπως αυτή ακονίζει τις ικανότητές της στο επαγγελματικό κύκλωμα, οι κίνδυνοι αυξάνονται, η απομόνωση της γίνεται όλο και πιο τρομακτική και η σκέψη της διαφυγής γίνεται όλο και πιο δελεαστική. 

Συγγραφέας: Walter Tevis

 

Flanders panel

 The Flanders Panel

H Julia είναι συντηρήτρια έργων τέχνης που ζει στη Μαδρίτη, ανακαλύπτει ένα μήνυμα ζωγραφισμένο πάνω σε ένα φλαμανδικό αριστούργημα του 1471 που ονομάζεται La Partida de ajedrez (Το παιχνίδι σκάκι), η οποία έχει ως εξής "Quis Necavit Equitem", γραμμένο στα λατινικά (αγγλικά: "Ποιος σκότωσε τον ιππότη;").
Με τη βοήθεια του παλιού του φίλου της, έναν έμπορο αρχαιοτήτων που ονομάζεται César, και τον Muñoz, ένα ήσυχο τοπικό σκακιστή η Τζούλια εργάζεται για να αποκαλύψει το μυστήριο της δολοφονίας που κρατά 500 χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως η Julia αντιμετωπίζει κίνδυνο δικό της καθώς πολλά άτομα που την βοηθούν στην αναζήτηση δολοφονούνται.

Συγγραφέας: Arturo Pérez-Reverte

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.