Πιέζεσαι; Δώσε πιόνι!

Η παρακάτω θέση προέκυψε από σικελική άμυνα και συγκεκριμένα από τη βαριάντα Scheveningen.

sacr1.2

Η εμπειρία μου λέει ότι σ΄αυτές τις θέσεις καλύτερα θα ήταν ο λευκός να σκεφτεί ο Nd4 να οπισθοχωρήσει στο b3, η ενδεχόμενη αλλαγή Nxd4 με επόμενη κίνηση του μαύρου την Bc6 αφαιρεί δυναμισμό και ένα ζευγάρι κομματιών. Τα λευκά έχουν το χώρο και τις προϋποθέσεις για πιο ενεργητική δράση οπότε χρειάζονται όλα τους τα κομμάτια μέσα.

Αντ' αυτού παίχτηκε... 

10.f4

Και ακολούθησε...

10...Nxd4 11.Bxd4 Bc6 12.Bd3

sacr2.1

Το πιο επιθετικό, θα μπορούσε να παιχτεί και 12.Bf3 με πιο στρατηγικό παιχνίδι.

Στην παραπάνω θέση είναι κατανοητό ότι αργά ή γρήγορα τα λευκά θα επιχειρήσουν την κίνηση e5, ο μαύρος ίππος θα αναγκαστεί να μετακινηθεί κατά πάσα πιθανότητα στο d7, η λευκή βασίλισσα θα έρθει στο h5 και τα μαύρα θα αναγκαστούν να αδυνατίσουν τη θέση τους με g6.
Δεν θα υπάρχει κάτι το τραγικό στη θέση του μαύρου αλλά έιναι απαραίτητο να τα υποστεί όλα αυτά;

12...Nd7

Κίνηση που υποδηλώνει ότι τα μαύρα έχουν στο μυαλό τους να παίξουν εκείνα 13...e5 μη επιτρέποντας στα λευκά να ενεργοποιήσουν τον Bd3.

13.Qh5

Η βασίλισσα έρχεται πιο κοντά στον μαύρο βασιλιά, αποτρέπει το 13...e5 -μια και το πιόνι πέφτει- και φυσικά απειλεί 14.e5 με απειλές στο h7.

13...e5

Τα μαύρα δίνουν πιόνι έχοντας στο μυαλό τους συγκεκριμένα στοιχεία.
Στην παρτίδα τα λευκά δεν αποδέχθηκαν τη θυσία και προσπάθησαν με εναλλακτικούς τρόπους να αυξήσουν την πρωτοβουλία τους
Τί θα γινόταν εάν αποδεχόντουσαν τη θυσία;
Μετά τα 14.fe5 Nxe5 15.Bxe5 de5 16.Qxe5 προκύπτει η παρακάτω θέση...

sacr3.1

 

Η κύρια συνέχεια είναι η 16...Bf6 (16...Bd6 είναι ενδιαφέρον αλλά λιγότερο δραστικό) και η βασίλισσα πρέπει να μετακινηθεί. Στην παρτίδα σκεφτόμουν ότι η θυσία διαφοράς δεν είναι καλή, μετά από 17.Rxf6 Qxf6 18.Qxf6 gf6 πίστευα ότι τα εάν παίζει κάποιος για νίκη αυτός είναι ο μαύρος αλλά στην ανάλυση μετά την παρτίδα δεν μπόρεσα να το επιβεβαιώσω. Αυτό που μου ξέφυγε είναι η ενδιάμεση κίνηση 17...Re8! (αντί του 17...Qxf6) που κερδίζει τέμπο και το πλεονέκτημα.

Το γιατί ο μαύρος θυσίασε το πιόνι είναι φανερό τώρα μετά από το 16...Bf6.
Εάν η λευκή βασίλισσα μετακινηθεί στα τετράγωνα g3, h5 ή f5 η κίνηση 17...Bxc3 διαλύει τη δομή πιονιών του λευκού και κάθε συζήτηση για πλεονέκτημα είναι περιττή.
Στην περίπτωση του 17.Qc5 σκεφτόμουν το 17...Bd4 18.Qa3 Be5, σ΄αυτή την θέση τα μαύρα έχουν πλήρη έλεγχο στα μαύρα τετράγωνα, η λευκή βασίλισσα δεν είναι και σε τόσο καλή θέση ενώ η μαύρη μπορεί να περάσει στο h4 δημιουργώντας απειλές και αδυναμίες. Στο ενδεχόμενο Nd5 μετά από Bxd5 και ed5 ο έλεγχος στα μαύρα τετράγωνα εξασφαλίζει πως τα μαύρα μπορούν να μπλοκάρουν τα εχθρικό ελεύθερο.

Οι σκέψεις μου αυτές επιβεβαιώθηκαν και από την ανάλυση στο σπίτι, τα μαύρα έχουν ίσες τύχες χάρη στα παραπάνω στρατηγικά χαρακτηριστικά.

Σε παρόμοιες καταστάσεις λοιπόν χρήσιμο είναι, εάν υπάρχει μία τέτοια ευκαιρία, να την σκεφτούμε!   

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.