ΑνάλυσηΩστόσο, μαθαίνουμε καλύτερα από τα δικά μας λάθη και τα παιχνίδια που εμείς οι ίδιοι παίξαμε και σκεφτήκαμε. Έχουμε λύσει πολλά δύσκολα προβλήματα σε κάθε ένα από τα παιχνίδια που έχουμε παίξει. Όταν ασχολείστε με την ανάλυση μετά το παιχνίδι θα πρέπει να ελέγξτε τις βαριάντες και τις παραλλαγές που είχατε αξιολογήσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μερικές από αυτές τις γραμμές δεν μπορεί να είναι πολύ ακριβείς, μερικές μπορεί να είναι τελείως λανθασμένες. Αυτό είναι φυσιολογικό, και αυτό είναι το πώς μαθαίνουμε. Μερικές φορές ο αντίπαλός μας τιμωρεί για αυτές τις ανακρίβειες, αλλά αρκετά συχνά έχουν μείνει πολλες δυνατότητες εκατέρωθεν απαρατήρητες.

Τι πρέπει να καταβάλετε με ιδιαίτερη προσοχή όταν αναλύεται το δικό σας παιχνίδι;

1. Κρίσιμες θέσεις

Θα πρέπει να ξεκινήσετε την ανάλυσή σας, εντοπίζοντας κρίσιμες θέσεις στο παιχνίδι. Μια κρίσιμη θέση μπορεί να ορίζεται απλά ως μια θέση όπου έγινε λάθος, μια δραστική αλλαγή που συνέβη, ή κάποια μεγάλη ευκαιρία χάθηκε. Η ικανότητα να εντοπίζετε κρίσιμες στιγμές του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική ικανότητα. Με την εκπαίδευση αυτή την ικανότητα κατά τη διάρκεια των αναλέσεων σας θα αυξηθεί, μπορείτε σίγουρα θα είστε σε θέση να την εφαρμόσετε σε πραγματικά παιχνίδια.

Πιστεύω ότι η ικανότητα να βρεθεί μια κρίσιμη θέση στο παιχνίδι, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών δεξιοτήτων που επιτρέπει τον ανταγωνισμό στο υψηλότερο επίπεδο. Συχνά δεν μπορείτε να υπολογίσετε τα πάντα, θα πρέπει να βασιστείτε στη διαίσθηση σας. Μερικές φορές, το αποτέλεσμα του παιχνιδιού εξαρτάται από μια μόνο κίνηση.

Ακόμη και μεταξύ τους καλύτερων σκακιστών κάποιοι δεν διαθέτουν αυτή τη σημαντική εξειδίκευση στον πλήρη έκταση. Για παράδειγμα ο B. Spassky πίστευε ότι ο R. Fischer είναι ένας από αυτούς. Ακόμα κι αν Fischer δεν είχε σοβαρές αδυναμίες, είχε μερικές ήσσονος σημασίας. Μία από αυτές ήταν ότι ο Fischer δεν ήταν πάντα σε θέση να προσδιορίσει την κρίσιμη στιγμή του παιχνιδιού, το οποίο μερικές φορές του κοστίσε ή μπορούσε να του κοστίσει. Για να απαλλαγείτε από αυτό το είδος της αδυναμίας θα πρέπει να μελετήσετε με κριτική και αντικειμενική ματιά τα δικά σας παιχνίδια.

2. Αίτια των λαθών

Στη συνέχεια θα πρέπει να επικεντρωθετε στην εύρεση της αιτίας των λαθών σας. Όταν εντοπίσετε τα λάθη, θα αρχίσετε να βλέπετε τα ταυτόσημα σημεία μεταξύ τους, κατάσταση η οποία μπορεί να αναλυθεί και να αντιμετωπιστεί.Σ' αυτό το κομμάτι είναι πολύ πιο εύκολο όταν ένας δυνατότερος παίκτης ή προπονητής σας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία, αλλά θα μάθετε πολύ περισσότερα από την ανάλυση αυτή μόνοι σας.

Μετά τον εντοπισμό των πιο συνηθισμένων λαθών θα είστε σε θέση να προσαρμόσετε τον τρόπο σκέψης σας ούτως ώστε να τους αποφύγετε. Συνειδητοποιώντας ότι έχετε μια αδυναμία είναι ένα πρώτο βήμα για μπορέτε να την αντιμετωπίσετε.

3. Χαμένες ευκαιρίες

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε νέες ευκαιρίες που χάθηκαν στο πραγματικό παιχνίδι. Υπάρχουν ίσως πολλοί λόγοι γι 'αυτό: έλλειψη χρόνου, άλλες βαριάντες που είχατε κατά νου, κ.λπ. Μετά από μια βαθιά ανάλυση της θέσης, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε έναν ορισμένο τύπο των θέσεων καλύτερα. Είναι επίσης μια καλή μέθοδος για την αναπτύξετε σκακιστική διαίσθηση και την κατανόηση για ορισμένες θέσεις. Θα καταλάβετε πιο βαθιά πιο κοινές στρατηγικές και τακτικές ιδέες.

Τα συμπεράσματα που αποκτάτε με βάση τη δική σας εμπειρία είναι πιο πολύτιμα από εκείνα που λαμβάνονται από ορισμένες άλλες πηγές.

Θα πρέπει επίσης να προσέξετε το στάδιο του ανοίγματος του παιχνιδιού. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε καλύτερες κινήσεις για να βελτιώσετε τη θέση σας, ειδικά αν δεν είστε απόλυτα ικανοποιημένος με το παιχνίδι το άνοιγμα σας. Κριτική αξιολόγηση του παιχνιδιού στο σύνολό του θα οδηγήσει σε μια πολύ πιο γρήγορη πρόοδο στο δρόμο σας να γίνει ένας εξαιρετικός παίκτης!

Κομμάτι από το βιβλίο “Chess Training Methods” των Mark Dvoretsky and Arthur Yusupov  

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.