Article Index

 

10 βήματα

1. Συνέπεια.

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο κάθε κατάρτιση (το σκάκι περιλαμβάνεται). Αν κάνουμε κάτι σε τακτική βάση σίγουρα θα δούμε μια βελτίωση σε αυτόν τον τομέα . Αν πάμε στο γυμναστήριο σε τακτική βάση, το σώμα μας θα γίνει ισχυρότερο. Ίσως δεν θα δούμε την πρόοδο γρήγορα αλλά θα την δούμε σίγουρα. Αν μελετήσουμε το σκάκι θα ξεκινήσουμε σίγουρα να παίζουμε καλύτερο σκάκι και να κερδίσουμε περισσότερα παιχνίδια.

2. Διαχείριση χρόνου στη μελέτη.

Μπορείτε να με ρωτήσετε πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώσετε για τη μελέτη σκακιού προκειμένου να γίνω καλύτερος. Είναι μία ώρα την ημέρα, ανά εβδομάδα, ανά μήνα; Η απάντηση είναι "εξαρτάται". Και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες , όπως η διαθεσιμότητα συνολικό χρόνο και την ικανότητα να επικεντρωθεί στην ίδια πρόβλημα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όμως, είναι πολύ καλύτερο να περάσετε μία ώρα στο σκάκι 4-5 φορές την εβδομάδα, από 4-5 ώρες κατ 'ευθείαν σε μια μέρα μια φορά την εβδομάδα. Θυμηθείτε, η συνέπεια είναι το κλειδί !

3. Τακτικά και πάλι τακτικά!

Γνωρίζετε ήδη ότι θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας με συνέπεια και να χωρίσετε πλέον τις προπονήσεις σας σε μικρότερου μεγέθους χρονικές ομάδες για να είναι πιο αποτελεσματική.
Αλλά τι θα πρέπει να μελετήσω για να τα πάω πραγματικά καλύτερα; Δεν είναι μια απλή ερώτηση για να έχουμε απλή απάντηση αλλά αν βαθμολογία σας είναι κάτω από 2000
elo οι πιθανότητες υπέρ σας θα είναι πολύ καλύτερες εάν, κατά κύριο λόγο, ρίχνατε το βάρος σας στην τακτική και στα φινάλε για τη βελτίωση σκακιού σας. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα το 95 % του συνόλου των σκακιστών σε αυτόν τον πλανήτη.
Υποθέτοντας ότι έχουμε μία ώρα σκακιού για 5 φορές την εβδομάδα σας προτείνω να δαπανήσετε 25-30 λεπτά από εκείνη την ώρα στην επίλυση προβλημάτων τακτικής. Αυτό είναι περίπου 2,5 ώρες τακτικά την εβδομάδα.

4. Φινάλε.

Όπως δήλωσε Χοσέ Καπαμπλάνκα:
“Για να βελτιώσετε το παιχνίδι σας θα πρέπει να μελετήσετε το φινάλε πριν από οτιδήποτε άλλο...”Το φινάλε είναι μια πολύ σημαντική φάση του παιχνιδιού αλλά οι περισσότεροι σκακιστές (ειδικά οι νέοι) δεν δίνουν αρκετή προσοχή σε αυτό. Αυτό που δίνει ένα Magnus Carlsen ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι η ικανότητά του να παίζει πολύ καλό φινάλε (με τεχνική, υπομονή κλπ) σε σχέση με τους αντιπάλους του!
Θα πρέπει να δαπανήσετε περίπου 15 λεπτά ανά ώρα σε μελέτη των φινάλε.

5. Ανάλυση κλασικών παρτίδων.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της σκακιστικής παιδείας είναι η μελέτη κλασικών παρτίδων από τους μεγάλους παίκτες του παρελθόντος: Μποτβίνικ, Alekhine, Nimzowitsch, Tal, κλπ. Ο λόγος που προτείνουμε την ανάλυση των παιχνιδιών τους, σε αντίθεση με την ανάλυση των παιχνιδιών του Anand, Kramnik, Carlsen και Aronian είναι επειδή τα παιχνίδια αυτά είναι ευκολότερο να κατανοηθούν συν το γεγονός ότι είναι ήδη αναλυμένα.
Θα πρέπει να περάσουν περίπου 15 λεπτά από κάθε ώρα κατάρτισης σκακιού μελετώντας ένα παιχνίδι ανά ημέρα.


 6. Να παίζετε παρτίδες.

Οι παρτίδες μέσω Internet συνήθως δεν έχουν ουσιαστική επίδραση στην σκακιστική σας βελτίωση γιατί οι χρόνοι είναι μικροί και οι παίκτες δεν είναι επαρκώς συγκεντρωμένοι στην παρτίδα. Το να παίζετε αγωνιστικό σκάκι με δυνατότερους αντιπάλους είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας . Όταν χάνουμε ένα παιχνίδι, μαθαίνουμε. Είναι τόσο απλό.

7. Αφοσίωση και κίνητρα.

Για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά σκάκι για μήνες απαιτείται ένα συγκεκριμένο κίνητρο. Η μία ώρα ανά εβδομάδα κάνει την μελέτη μας πιο εύκολη και αποκομίζουμε περισσότερα χωρίς να μας φαίνεται “βουνό” όταν θα φτάσει εκείνη η μέρα της μελέτης.
Το κίνητρο μπορεί να είναι διαφορετικό για διαφορετικούς ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν έμπνευση από τον αγαπημένο παίκτη σκακιού τους ή απλά από έναν πολύ ισχυρό grandmaster. Άλλοι άνθρωποι εμπνέονται βλέποντας τους καλύτερους παίκτες ή να παρακολουθούν τουρνουά σε ζωντανή μετάδοση. Κάντε ότι είναι απαραίτητο για να σας κρατήσει το σκακιστικό ενδιαφέρον.

8. Ψυχολογία.

Οι Anand και Kramnik ισχυρίζονται ότι παίζουν κυρίως κατά των κινήσεων στην σκακιέρα και όχι ενάντια στον αντίπαλο ως ανθρώπινο ον . Οι Kasparov και Botvinnik διαφωνούν και πιστεύουν ότι η ψυχολογία είναι ένα σημαντικό στοιχείο του σκακιού όπως και σε κάθε άλλο ανταγωνιστικό άθλημα. Παρά τα όσα πολλοί λένε, νομίζω ότι, η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε ανταγωνιστική δραστηριότητα. Για να κερδίσετε παιχνίδια θα πρέπει να πιστεύεται στον εαυτό σας. Ο Carlsen λέει ότι παίζει πάντα για τη νίκη σε οποιαδήποτε θέση, σε οποιοδήποτε τουρνουά που αναμένει να κερδίσει. Αυτή είναι μια καλή προσέγγιση. Σκακιστική αυτοπεποίθηση και υψηλή αυτοεκτίμηση δεν μπορούν να έρθουν απλά σε σας από το πουθενά. Αφοσίωση και σκληρή δουλειά που θα φέρουν αποτελέσματα δημιουργούν θετική ψυχολογία και αυτοπεποίθηση.

9. Φυσική καταλληλότητα.

Παραδόξως αυτό είναι ένα στοιχείο της εκπαίδευσης οι περισσότεροι σκακιστές ξεχνάμε. Το “νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ”  είναι σωστό και βρίσκει εφαρμογή και στο σκάκι.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά σε απαιτητικούς αγώνες, όταν η ένταση και οι απαιτήσεις αυξάνονται να θέλουμε από τον εαυτό μας το καλύτερο δυνατό εάν ήμαστε φυσικά αδύναμοι, άρρωστοι κλπ.
Προσοχή λοιπόν, πέρα από την μελέτη του σκακιού χρειάζεται και σωστή φυσική κατάσταση.

10. Προσωπική ανάλυση των παρτίδων μας.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της κατάρτισης του σκακιού είναι η δυνατότητα να εντοπίσουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας στα παιχνίδια που έχουμε παίξει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Όταν προσδιορίζονται τα δυνατά και αδύνατα σημεία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να εξαλειφθούν οι αδυναμίες και να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ισχυρές μας πλευρές. Για παράδειγμα, αν γνωρίζετε ότι έχετε στα φινάλε και συγκεκριμένα ενάντια σε αξιωματικούς ίδιου χρώματος, θα πρέπει σίγουρα να δαπανήσετε περισσότερο χρόνο σε αυτά τα θέματα.

Συνοψίζοντας κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σας θα χάσετε σίγουρα πολλά παιχνίδια σκακιού αλλά μην ανησυχείτε. Αν μπορείτε να μάθετε από κάθε παρτίδα που έχετε χάσει ή κερδίσει θα βελτιώσετε την ποιότητα του σκακιού σας παρά πολύ. Ακόμα και οι καλύτεροι παίκτες χάνουν ή κερδίζουν παρτίδες που δεν θα έπρεπε αλλά η ικανότητα τους να μαθαίνουν από τα λάθη τους είναι κρίσιμο στοιχείο για την εξέλιξη τους. Το ίδιο φυσικά ισχύει και σ' εσάς!

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.