Tarrasch,Siegbert - Alekhine,Alexander [C60]
Karlsbad, 1923

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 g6 4.d4 Nxd4 5.Nxd4 exd4 6.Qxd4 Qf6 7.Qd3 Bg7 8.Nc3 c6 9.Bc4 Ne7 10.Be3 b5 11.Bb3 a5 12.a4 b4 13.Nd1 0-0 14.0-0 d5 15.exd5 Ba6 16.Bc4 Bxc4 17.Qxc4 cxd5 18.Qd3 d4 19.Bd2 Rac8 20.Re1 Rc7 21.Rc1 Rfc8 22.b3

Το καθυστερημένο πιόνι c2 και η συνεπακόλουθη παθητικότητα των λευκών κομματιών είναι η αιτία της κακής θέσης που έχουν τα λευκά. Τα μαύρα εκμεταλλεύονται το στοιχείο αυτό.

22... Qf5 23.Re4

Η αλλαγή των βασιλισσών οδηγεί στην πτώση του πιονιού c2, στο 23.Qa6 υπάρχει 23...-d3.

23... Nd5 24.Nb2 Nc3 25.Bxc3 Rxc3 26.Qe2 Bh6

Τα υπόλοιπα είναι θέμα τεχνικής...

27.g4 Qf6 28.Re8+ Rxe8 29.Qxe8+ Kg7 30.Rf1 Rxc2 31.Nd3 Qf3 32.Ne5 Qd5 33.Nd7 Qd6 34.Rd1 Be3 35.Rf1 Bg5 36.Qe5+ Qxe5 37.Nxe5 Bf4 38.Nc4 Rc3 39.Rd1 d3 40.Nxa5 Kf6 41.h4 Ke5 42.Kg2 Kd4 43.Kf3 Bc7 44.Nc4 Rxb3 45.Ne3 Rc3 46.Rb1 Ba5 47.Nd1 Ra3 48.Ne3 Rxa4 49.g5 Ra3 50.Rg1 b3 51.Rg4+ Kc5 52.Rc4+ Kb5 53.Rc8 Ra1 54.Rb8+ Bb6 0-1

Malaniuk,Vladimir P (2430) - Andrianov,Nikolai (2435) [A07]
URS-ch sf Severodonetsk, 1982

1.Nf3 d5 2.g3 Nf6 3.Bg2 Bf5 4.c4 e6 5.0-0 Be7 6.Qb3 Na6 7.d3 0-0 8.Be3 c5 9.Na3 Qb6 10.Nb5 Nb4

Η παρουσία στην ίδια διαγώνιο του Be3 και της Qb6 δίνει την ευκαιρία στον λευκό για ένα μικρο-τακτικό που οδηγεί σε σαφή πλεονέκτημα δομής πιονιών.

11.Qxb4 cxb4 12.Bxb6 axb6 13.cxd5 exd5 14.Nfd4 Be6 15.Nc7 Ra5 16.Ncxe6 fxe6 17.Nxe6 Rfa8 18.Nc7 Rc8 19.Rac1 Rd8 20.Ne6 Re8 21.Nc7 Rd8 22.a3 bxa3 23.bxa3 Bxa3 24.Rb1 Rc8 25.Nb5 Be7 26.Bf3 Kf7 27.Kg2 g6 28.Rfd1 Ra4 29.Rb3 d4 30.Rb2 Bb4 31.Nxd4

Και με πιόνι παραπάνω η απλή τεχνική κατάρτιση είναι αρκετή.

Bc3 32.Rc2 Rxd4 33.Rdc1 Nd5 34.Bxd5+ Rxd5 35.Rxc3 Rdc5 36.Rc4 Ke6 37.Re4+ Kd6 38.Rb1 b5 39.Reb4 Re8 40.e3 Rc2 41.Rxb5 Rxe3 42.Rb6+ Ke7 43.Rxb7+ Kf6 44.R1b6+ Kg5 45.h4+ Kh6 46.Rf7 Rxd3 47.Rbb7 Kh5 48.Rxh7+ Kg4 49.Rb4+ Kf5 50.Rf4+ Ke5 51.Re7+ Kd6 52.Rd7+ 1-0


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.