Τύποι κέντρου

Τύποι κέντρου

Το κέντρο με βάση τη δομή των πιονιών

Στρατηγικά θέματα

Στρατηγικό παιχνίδι

Θέματα στρατηγικής φύσεως

Τακτικά θέματα

Τακτικό παιχνίδι

Θέματα τακτικής φύσεως

Διάσπαση/προώθηση

Διάσπαση/Προώθηση

Η διάσπαση στις φάσεις της παρτίδας

Βασίλισσα ενάντια σε πύργο, αξιωματικό και πιόνι (για μέλη)

Q vs R B p (για μέλη)

Bασίλισσα ενάντια σε πύργο, αξιωματικό και πιόνι

Αλλάζω βασίλισσες (για μέλη)

Αλλάζω Βασίλισσες; (για μέλη)

Απαντήσεις στο "πότε αλλάζουμε βασίλισσες"

Τύποι κέντρου & πλάνο παιχνιδιού

Από τη στιγμή που η παρτίδα από το άνοιγμα μεταφέρεται στο μέσον η θέση έχει μορφή όπου τα πλάνα που μπορούν να εφαρμοστούν είναι συγκεκριμένα -μιλάμε για τυπικές θέσεις- που η γνώση τους θα μας ωθήσει να αντιδρούμε σωστά.

Τι είναι όμως αυτό το στοιχείο που καθορίζει το τί πλάνο πρέπει να ακολουθηθεί κάθε φορά;

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θα καθορίσουν το πλάνο, το πιο σπουδαίο από αυτά είναι η μορφή που έχει λάβει το κέντρο και συγκεκριμένα η δομή πιονιών που υπάρχει. Με το παραπάνω χαρακτηριστικό μπορούμε να ορίζουμε κατηγορίες κέντρου που επηρεάζουν άμεσα την κατάστρωση του πλάνου μας.

Κλειστό κέντρο

Θα ορίσουμε κλειστό κέντρο την περίπτωση εκείνη κατά την οποία οι αλυσίδες των αντιπάλων πιονιών στο κέντρο είναι αλληλο-μπλοκαρισμένες όπως το διάγραμμα που ακολουθεί...

Κλειστό κέντρο 

 Καθόσον η περαιτέρω κατάληψη του κέντρου με πιόνια είναι αδύνατη τότε, φυσιολογικά, το παιχνίδι μεταφέρεται στις πτέρυγες.

Ο αγώνας για πρωτοβουλία οδηγεί εκεί σε εκείνη πτέρυγα που υπάρχει ή μπορεί να δημιουργηθεί πλεονέκτημα. Στο παραπάνω διάγραμμα αν παρατηρήσουμε τη "φορά" των λευκών πιονιών στο κέντρο θα δούμε ότι "δείχνουν" την πτέρυγα του βασιλιά. Αυτό είναι σημαντικό σημείο που, κατά πάσα, πιθανότητα θα προσδιορίσει το που θα πρέπει να κινηθεί επιθετικά ο λευκός.

Κατά κανόνα τα ροκέ γίνεται αντικείμενο επίθεσης ιδίως όταν αυτά είναι αντίθετα.

Το πλάνο αντιπαιχνιδιού αποτελείται από προετοιμασία για χτύπημα στο κέντρο (εάν αυτό είναι δυνατό), προετοιμασία ενεργητικών κινήσεων καθυστέρησης στην αντίθετη πτέρυγα από αυτήν που κινούμαστε.

Σημαντικό είναι επίσης να έχουμε υπόψιν, όταν τα πιόνια μας πλησιάζουν στο στόχο σκεφτόμαστε τακτικές απειλές.

Και γιατί σκάκι και μάλιστα αυτή την περίοδο;

Γιατί πολλά που θεωρούσαμε δεδομένα στην εποχή μας όπως και στη χώρα μας αλλάζουν με δραματικό τρόπο.

Έτσι λοιπόν χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε αξίες, καταστάσεις και κυρίως τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αξιολογούμε τα δεδομένα που δεχόμαστε.

Κατανόηση των δεδομένων, προσπάθεια εύρεσης λύσης στα προβλήματα που προκύπτουν, ψύχραιμη αντιμετώπιση, αυτοπειθαρχία και πολλά περισσότερα σε μία ενασχόληση που διδάσκει και ψυχαγωγεί ταυτόχρονα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.