Image

Απομονωμένο πιόνι

Στο παιχνίδι του σκακιού, η έννοια του απομονωμένου πιονιού αναφέρεται στην περίπτωση όπου ένα πιόνι δεν μπορεί να δεχθεί προστασία από πιόνια σε παρακείμενες στήλες. Για παράδειγμα, σε μια θέση όπως η δ4, δεν πρέπει να υπάρχει φιλικό πιόνι στις γ και ε στήλες.


Τα απομονωμένα πιόνια συνήθως αποτελούν προκλήσεις καθώς δυσκολεύονται να προστατευτούν από επιθέσεις αντιπάλων πιονιών. Το τετράγωνο μπροστά από το απομονωμένο πιόνι συχνά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον αντίπαλο ως σημείο επίθεσης ή ακόμη και ως θέση για την τοποθέτηση κομματιών του. Κατά το τέλος του παιχνιδιού, τα απομονωμένα πιόνια γίνονται ακόμη πιο ευάλωτα, καθώς οι δυνατότητές τους για προστασία μειώνονται συνήθως με τη μείωση των κομματιών στον πίνακα.


Παρ’ όλα αυτά, τα απομονωμένα πιόνια μπορούν να παράσχουν ευκαιρίες για βελτιωμένη ανάπτυξη και αντιπαιχνίδι, το οποίο μπορεί να αντισταθμίσει τις αδυναμίες τους. Οι στήλες που βρίσκονται δίπλα στο απομονωμένο πιόνι είναι συνήθως είτε ανοικτές είτε ημιανοικτές, παρέχοντας έτσι δυνατότητες επίθεσης στους πύργους και τη βασίλισσα. Επιπλέον, η απουσία πιονιών δίπλα στο απομονωμένο πιόνι μπορεί να επιτρέψει την ελεύθερη κίνηση των ελαφρών κομματιών του παίκτη.


Στα μαθήματα θα διδαχθείτε:

α) Τα συν και τα πλην του συγκεκριμένου πιονιού

β) Την ιστορική εξέλιξη μεθόδων εκμετάλλευση αλλά και αντιμετώπισης με παρτίδες-σταθμούς

γ) Ιδέες εκμετάλλευσης πχ «μπαταρία»

δ) Ιδέες αντιμετώπισης

ε) Στο άνοιγμα και στο μέσον

στ) Στο φινάλε


Δείτε τη διάλεξη στο κανάλι μου στο YouTube


divider