Image

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού FIDE 2023


Το ματς 14 αγώνων μεταξύ Ding Liren και Ian Nepomniachtchi που θα αποφασίσει τον επόμενο παγκόσμιο πρωταθλητή…


Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκακιού FIDE 2023 δεν είναι φυσικά το 1ο. Επίσημα από το 1886 και ανεπίσημα τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1830, παίζονται Παγκόσμια Πρωταθλήματα Σκακιού για τον καθορισμό του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο σκάκι. Ο κάτοχος του τίτλου από το 2013, M. Carlsen, έχει παραιτηθεί από τον θρόνο του χωρίς να ηττηθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο Ian Nepomniachtchi (κατάταξη νο.2 στον κόσμο, με τρέχουσα βαθμολογία 2795) θα παίξει με τον Ding Liren (κατάταξη νο.3, με βαθμολογία 2788) για τον τίτλο σε έναν αγώνα 14 αγώνων στην Αστάνα του Καζακστάν, και συγκεκριμένα στο St. Regis Astana hotel με το πρώτο παιχνίδι είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή 9 Απριλίου.


Ο M. Carlsen δεν είναι ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής που αρνείται να υπερασπιστεί τον τίτλο, αλλά είναι σπάνιο. Το αξιομνημόνευτο και το πιο διάσημο παρόμοιο γεγονός ήταν η περίπτωση του Bobby Fischer που αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο εναντίον του Karpov το 1975. Ο Fischer βρήκε την προτεινόμενη μορφή αγώνα άδικη, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε εύκολα να την εκμεταλλευτεί ένας παίκτης. Πριν από αυτό, ο αδιαμφισβήτητος Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1948 δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, αλλά ο Alexander Alekhine είχε έναν μάλλον πειστικό λόγο, αφού πέθανε δύο χρόνια νωρίτερα.


Ορισμένοι αναμφίβολα θα αμφισβητήσουν τα πραγματικά διαπιστευτήρια του Παγκόσμιου Πρωταθλητή μετά από αυτόν τον αγώνα, καθώς ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο δεν θα έχει ηττηθεί ξεκάθαρα σε μορφή αγώνα. Ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής και θρύλος του σκακιού, Garry Kasparov, έδωσε πρόσφατα τις σκέψεις του, δηλώνοντας ότι «είναι μια περίεργη κατάσταση» και ότι το προηγούμενο του Fischer μπορεί να μην ισχύει πλήρως: «Ο Fischer σταμάτησε να παίζει σκάκι, ο Magnus όχι». Ο Kasparov τόνισε ότι είναι ακόμη πιθανό ότι ο Carlsen θα παίξει τόσο με τον Ian Nepomniachtchi όσο και με τον Ding Liren σύντομα στο Grand Chess Tour, λίγες εβδομάδες μετά τον αγώνα.


Ian Nepomniachtchi προφίλ


Ωστόσο, με ή χωρίς Magnus υπόσχεται να είναι ένας εξαιρετικός αγώνας ανάμεσα σε δύο ιντριγκαδόρους ανταγωνιστές. Η επιλεξιμότητα των παικτών είναι σίγουρη – λόγω του ότι τερμάτισαν πρώτοι και δεύτεροι στο Candidates 2022.


Παρά αυτά τα διαφορετικά ενδιαφέροντα, από νεαρή ηλικία ο Nepomniachtchi ήταν ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους, δημιουργικούς και επιθετικούς σκακιστές της γενιάς του. Ποτέ δεν φοβάται να ρισκάρει ή να κάνει μια θέση περίπλοκη, όταν είναι σε φόρμα μπορεί να ασκήσει απαράμιλλη κυριαρχία έναντι των αντιπάλων του. Για παράδειγμα, πιο πρόσφατα στο τουρνουά Candidates 2022 στη Μαδρίτη, τερμάτισε 1,5 πόντους μπροστά από τη δεύτερη θέση, και έγινε μόνο ο δεύτερος παίκτης που κέρδισε δύο διαδοχικά τουρνουά Υποψηφίων (το πρώτο ήταν ο Smyslov το 1953 και μετά το 1956). Ωστόσο, όσο η διαίσθησή του μπορεί να είναι η μεγαλύτερη δύναμή του, αυτό μπορεί να προσφερθεί στο να μην παίζει πάντα τόσο προσεκτικά ή τόσο μεθοδικά όσο άλλοι κορυφαίοι σκακιστές.


Ding Liren προφίλ


Εν τω μεταξύ, ο Ding Liren υπήρξε ιστορικά ένας απίστευτα συμπαγής παίκτης, κάποτε κρατώντας το ρεκόρ για το μεγαλύτερο αήττητο σερί στο κλασικό σκάκι, σπάζοντας το ρεκόρ του Mikhail Tal (το ρεκόρ του Ding Liren ξεπέρασε τελικά ο Karlsen). Απόδειξη αυτής της σταθερότητας είναι η κατάταξη και η βαθμολογία του στη FIDE – από τον Μάιο του 2018, ο Ding Liren βρίσκεται στους πέντε κορυφαίους παίκτες στον κόσμο ή υψηλότερο, με μέσο όρο βαθμολογίας από τότε μέχρι σήμερα το 2802. Ο Ding Liren γενικά φαίνεται να προτιμά το παιχνίδι θέσης, και είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες εν ζωή στον ακατέργαστο υπολογισμό, με ιδιαίτερη δυνατότητα στο φινάλε. Ωστόσο, έχουν εμφανιστεί ρωγμές στο έργο του Ding, ξεκινώντας φαινομενικά περίπου την ίδια εποχή με την παγκόσμια πανδημία Covid.


Ο Ding Liren είχε μια απογοητευτική απόδοση στους Candidates 2020, τόσο στο πρώτο μισό όσο και στη συνέχεια στο δεύτερο μισό, όταν τα σύνορα της Ρωσίας άνοιξαν ξανά το 2021. Ομοίως, ο Ding Liren δυσκολεύτηκε στο πρόσφατο Tata Steel Masters 2023, με ήττες από τους Praggnanandhaa, Giri και Rapport , τερματίζοντας 11ος σε 14 παίκτες με 5,5/13. Η απώλεια 23 πόντων αξιολόγησης από το τουρνουά του έδωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία από τον Απρίλιο του 2018 και τον έκανε να πέσει μια θέση στην παγκόσμια κατάταξη (από τη δεύτερη στην τρίτη θέση). Είναι σίγουρα πιθανό ότι θα μπορούσε να έκρυβε την προετοιμασία του για τον αγώνα, κρατώντας το βλέμμα του στον μεγαλύτερο στόχο – αλλά ακόμα κι αν ναι, ένα τόσο απογοητευτικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι δύσκολο να ανταπεξέλθεις ψυχολογικά.


Συμπέρασμα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού FIDE 2023


Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 υπόσχεται να είναι συναρπαστικό για όλους τους λάτρεις του σκακιού. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στενά, καθώς για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία είναι ουσιαστικά μια ρίψη νομίσματος για να καθοριστεί ο νικητής. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε το σίγουρο, δημιουργικό και επιθετικό Nepomniachtchi, ενάντια στον ιστορικά στιβαρό Ding – θα μπορούσε να είναι ένα απόλυτο ισοδύναμο ενός τελικού αγώνα.


Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού FIDE 2023 ανά γύρους


Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού FIDE 2023 | 7ος γύρος | Ανάλυση/Παρουσίαση/Press Conference

Ετικέτες: