Image

Σκάκι και ταινίες

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων και της φύσης του σκακιού έχουν αποτυπωθεί σε φιλμ πολλές σκακιστικές σκηνές ενώ δεν λείπουν και οι αμιγώς σκακιστικές ταινίες.


Το Hollywood -και όχι μόνο- έχει χρησιμοποιήσει το σκάκι για να δώσει έμφαση στη στρατηγική, στην τακτική ή στην μεγαλοφυία του παίκτη.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια αξιόλογες, αμιγώς σκακιστικές, ταινίες μας διηγούνται ιστορίες επιτυχίας που ξεπερνούν κοινωνικές τάξεις, οικονομικές δυσκολίες ή απλά δίνουν διέξοδο σε ανθρώπους με δυσκολίες.


 

divider


Οι επιλογές μου για σκακιστικές ταινίες


Οι παρακάτω ταινίες είναι ένα δείγμα των τελευταίων παραγωγών που έχουν ως αποκλειστικό ή ως κύριο θέμα το σκάκι. Στο σινεμά ή στην τηλεόραση υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ταινιών με σκακιστικές σκηνές, ένας ενδιαφέρον οδηγός είναι ο παρακάτω ενώ μία περιήγηση στο web θα μας δώσει μεγαλύτερη πληθώρα επιλογών.


IMDB ταινίες με σκάκι


Image

Life of a king

Ο πρώην-εγκληματίας Eugene Brown, ιδρύει μία σκακιστική λέσχη για εφήβους στο κέντρο της Washington, D.C.


IMDB: Life of a king

Trailer: Life of a king


Image

Knights of the South Bronx

Ένα πρώην στέλεχος αποφασίζει ότι θέλει να διδάξει στο κέντρο της πόλης του και διαλέγει ένα υποβαθμισμένο σχολείο στο South Bronx. Διδάσκει τα παιδιά πως να παίζουν σκάκι και ταυτόχρονα τους μαθαίνει πολλά για τη ζωή.


IMDB: Knights of the South Bronx

Trailer: Knights of the South Bronx


Image

Brooklyn castle

Ανάμεσα σε οικονομικές κρίσεις και πρωτοφανείς περικοπές του προϋπολογισμού το δημόσιο σχολείο, Brooklyn castle εμπνέεται από τις προκλήσεις και τους θριάμβους που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ομάδας σκακιού του γυμνασίου της.


IMDB: Brooklyn castle

Trailer: Brooklyn castle


Image

Joueuse (Queen to play)

Η καμαριέρα Helen παθαίνει εμμονή με το σκάκι. Το παιχνίδι την οδηγεί να ανακαλύψει τον κόσμο, να επιδιώξει την κηδεμονία ενός μοναχικού Αμερικανού εξόριστου ενώ το σκάκι διαμορφώνει τη ζωή και των δύο σταδιακά.


IMDB: Queen to play

Trailer: Queen to play


Image

Le tournoi

Βουδαπέστη, Διεθνές Τουρνουά Σκακιού. Ο πιο πιθανός νικητής: Cal Fournier (22), Γάλλος πρωταθλητής, ανώριμη ιδιοφυΐα, κοινωνικά αδέξιος, ψυχαναγκαστικός παίκτης. Αλλά αυτή τη φορά ένας ασυνήθιστος 9 χρονών Ούγγρος αντίπαλος διαταράσσει τη ρουτίνα του τουρνουά.


IMDB: Le tournoi

Trailer: Le tournoi



Image

Pawn Sacrifice

Kατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, o σκακιστής-θαύμα Μπόμπι Φίσερ βρίσκεται ανάμεσα στις δύο υπερ-δυνάμεις και στη δική του μάχη απένατι στη Σοβιετική Αυτοκρατορία.


IMDB: Pawn Sacrifice

Trailer: Pawn Sacrifice


Image

The Dark Horse

Ένα συναισθηματικά φορτισμένο φίλμ και μία δραματική ταινία που εμπνέει για έναν άνθρωπο που ψάχνει το θάρρος να οδηγήσει, παρά τις αντιξοότητες, τελικά βρίσκει σκοπό βοηθώντας τα παιδιά της κοινότητας του.


IMDB: The Dark Horse

Trailer: The Dark Horse


Image

The Queen of Katwe

Ένα κορίτσι από την Ουγκάντα βλέπει τον κόσμο να αλλάζει όταν ανακαλύπτει τον κόσμο του σκακιού.


IMDB: The Queen of Katwe

Trailer: The Queen of Katwe


Image

El jugador de ajedrez

Το 1934 ο Diego Padilla κερδίζει το Ισπανικό πρωτάθλημα σκακιού, γνωρίζει και ερωτεύεται τη Γαλλίδα δημοσιογράφο Marianne Latour. Στο τέλος του Ισπανικού εμφυλίου η Marianne πείθει τον Diego να ζήσουν στη Γαλλία με την κόρη τους όπου σύντομα μετά ο Diego θα κατηγορηθεί από τους Ναζί για κατασκοπεία και θα φυλακιστεί σε φυλακή των SS. Στη φυλακή ο Diego θα προσπαθήσει να επιβιώσει στο εχθρικό περιβάλλον χάρη στο πάθος του συνταγματάρχη Μάϊερ για το σκάκι.


IMDB: El jugador de ajedrez

Trailer: El jugador de ajedrez


Image

The Queen's Gambit

Ορφανή στην τρυφερή ηλικία των εννέα ετών, η ταλαντούχα και εσωστρεφής Beth Harmon ανακαλύπτει και κυριαρχεί στο παιχνίδι του σκακιού στις ΗΠΑ της δεκαετίας του 1960. Αλλά η κορυφή έχει τίμημα…

IMDB: The Queen’s Gambit

Trailer: The Queen’s Gambit