Image

Σκάκι και λογοτεχνία

Το σκάκι έγινε πηγή έμπνευσης στις τέχνες και στη λογοτεχνία αμέσως μετά την εξάπλωση του παιχνιδιού για τον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα.


Τα πρώτα σκακιστικά έργα τέχνης


Τα πρώτα έργα τέχνης με επίκεντρο το παιχνίδι είναι οι μινιατούρες σε μεσαιωνικά χειρόγραφα, καθώς και ποιήματα, τα οποία συχνά δημιουργούνται με σκοπό την περιγραφή των κανόνων. Στον 15ο και 16ο αιώνα, λόγω της δημοτικότητας του, πολλά έργα τέχνης που σχετίζονται με το παιχνίδι δημιουργήθηκαν.


Τα πιο γνωστά έργα τέχνης


Ένα από τα πιο γνωστά, το Scacchia ludus του Marco Girolamo Vida, που γράφτηκε το 1527, έκανε μια τέτοια εντύπωση στους αναγνώστες που ενέπνευσε κι άλλους συγγραφείς να δημιουργήσουν ποιήματα για το σκάκι.


Έργα τέχνης στον 20ο αι.


Στον 20ο αιώνα, οι καλλιτέχνες δημιούργησαν πολλά έργα που σχετίζονται με το παιχνίδι, μερικές φορές παίρνοντας έμπνευση από τη ζωή διάσημων παικτών ή γνωστά παιχνίδια. Μερικοί συγγραφείς εφεύρει νέες παραλλαγές σκακιού στα έργα τους, όπως το Stealth σκάκι στη σειρά Discworld του Terry Pratchett ή το Tρισδιάστατο σκάκι στη σειρά Star Trek.


Παρακάτω ακολουθεί μία ενδεικτική λίστα με πεζογραφήματα που μπορείτε να διαβάσετε και έχουν ως πρώτο θέμα το σκάκι. Οι εικόνες των βιβλίων είναι επιλεγμένες τυχαία.

divider

Image

The Luzhin Defence

Το τρίτο μυθιστόρημα του Β. Ναμπόκοφ, είναι μια ανατριχιαστική ιστορία της εμμονής και της τρέλας.
Ως ένα νεαρό αγόρι, ο Luzhin ήταν απωθητικός, έξαλλος, αγέλαστος και αντικείμενο εμπαιγμού προς τους συμμαθητές του. Το σκάκι γίνεται ένα καταφύγιο από το άγχος της καθημερινής ζωής του. Το ταλέντο του είναι τεράστιο και ο ίδιος ανεβαίνει στο βαθμό του Grandmaster, αλλά με ένα κόστος… H εμμονή στο μυαλό του Luzhin, το παιχνίδι του σκακιού υποκαθιστά σταδιακά τον κόσμο της πραγματικότητας. Ο δικός του κόσμος καταρρέει κατά τη διάρκεια ενός κρίσιμου αγώνα πρωταθλήματος, όταν η περίπλοκη άμυνα που έχει επινοήσει δέχεται την ευρηματική επίθεση του αντιπάλου του.

Συγγραφέας: Vladimir Nabokov

Image

The Royal Game

Ο Δρ Β φυλακισμένος στην απομόνωση από τους Εθνικοσοσιαλιστές βρίσκει σανίδα σωτηρίας σ’ ένα βιβλίο σκακιού με παρτίδες παλαιών πρωταθλητών. Μελετά με την φαντασία του όλες τις παρτίδες και τελικά τις μαθαίνει όλες μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Η εμμονή του αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που “χωρίζει” τον εαυτό του σε δύο προσωπικότητες μία για τα λευκά και μία για τα μαύρα κομμάτια κατάσταση που τον οδηγεί σε σανατόριο.

Συγγραφέας: Stefan Zweig

Image

The Queen's Gambit

Η οκτάχρονη ορφανή Beth Harmon είναι ήσυχη, σκυθρωπή και από όλες τις εμφανίσεις μέτρια μέχρι που παίζει το πρώτο της παιχνίδι σκακιού. Οι αισθήσεις της μεγαλώνουν, γίνονται πιο έντονες, η σκέψη της σαφέστερη, και για πρώτη φορά στη ζωή της αισθάνεται τον εαυτό της σε πλήρη έλεγχο. Μέχρι την ηλικία των δεκαέξι, αυτή είναι που παλεύει για το US Open. Αλλά όπως αυτή ακονίζει τις ικανότητές της στο επαγγελματικό κύκλωμα, οι κίνδυνοι αυξάνονται… H απομόνωση της γίνεται όλο και πιο τρομακτική και η σκέψη της διαφυγής γίνεται όλο και πιο δελεαστική.

Συγγραφέας: Walter Tevis

Image

The Flanders Panel

Julia είναι συντηρήτρια έργων τέχνης που ζει στη Μαδρίτη… Ανακαλύπτει ένα μήνυμα ζωγραφισμένο πάνω σε ένα φλαμανδικό αριστούργημα του 1471 που ονομάζεται La Partida de ajedrez (Το παιχνίδι σκάκι). Το μήνυμα έχει ως εξής “Quis Necavit Equitem”, γραμμένο στα λατινικά (αγγλικά: “Ποιος σκότωσε τον ιππότη;”).
Με τη βοήθεια του παλιού του φίλου της, έναν έμπορο αρχαιοτήτων που ονομάζεται César, και τον Muñoz, ένα ήσυχο τοπικό σκακιστή η Τζούλια εργάζεται για να αποκαλύψει το μυστήριο της δολοφονίας που κρατά 500 χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως η Julia αντιμετωπίζει και δικό της κίνδυνο…

Συγγραφέας: Arturo Pérez-Reverte